SmartSleep - kā miegs ietekmē mūsu atmiņu?

SmartSleep - kā miegs ietekmē mūsu atmiņu?

Miegs ir mūsu  nepieciešamība. Miega laikā atjaunojas ne tikai muskuļi  un āda, bet arī mūsu atmiņa, kas paliek spēcīgāka un apstrādā dienas laikā pieredzētās lietas. Šeit jūs uzzināsiet kāpēc miegs padara mūs gudrākus un kā optimāli uzlabot atmiņu miega laikā.

Spēja mācīties

Mūsu smadzenes nekad neatpūšas, tās konstanti apstrādā informāciju par iekšējo un ārējo pasauli. Viena no aizraujošākajām lietām par mūsu smadzenēm ir to spēja mācīties. Svarīgs pamats tam ir, tā sauktais, smadzeņu plastiskums - nervu šūnu un visu smadzeņu apgabalu spēja mainīt to īpašības atkarībā no to izmantošanas un aktivācijas. Mūsu miegs spēlē centrālu lomu šajā funkcijā.

Miegs un atmiņa

Miega laikā, īpaši dziļā miegā, tiek konsolidētas atmiņas, ko esam uzsūkuši un iemācījušies dienas laikā. Kā likums, visi dienas pārdzīvojumi sākotnēji tiek īslaicīgi glabāti hipotalāmā. Tāpēc vakarā mēs varam atcerēties dienas notikumus ļoti labi. Ja šīs atmiņas netiek apkopotas, kas nozīmē, ka tās tiek glabātas dziļāk, tās tiek aizmirstas. Atmiņas kļūst par patstāvīgām tikai, kad nonāk ilgtermiņa atmiņā, kas galvenokārt atrodas smadzeņu garozā. Un tieši šī pārnešana no hipotalāma uz smadzeņu garozu notiek dziļā miega laikā.

Kas traucē tavai atmiņai attīstīties, miega laikā

Jebkas, kas traucē dziļo miegu var negatīvi ietekmēt atmiņas konsolidāciju.

#1 Alkohols vakarā

Alkohols, it īpaši lielos daudzumos, var ļoti ietekmēt miega kvalitāti. Šis ir pārsvarā tāpēc, jo pēc alkohola uzņemšanas, lai tas sadalītos, nepieciešami enzīmi. Tāpēc alkohols negatīvi ietekmē miegu un tādējādi arī atmiņas konsolidāciju.

#2 Miega zāles

Daudzi miega palīglīdzekļi nedabiskā veidā izjauc mūsu miegu, un dziļā miega laikā var nomākt dabiskos delta viļņus, kas ir svarīgi atmiņu pārnešanai un glabāšanai. Līdz ar to iesakām izvairīties no miegazālēm, ja vien tās nav izrakstījis ārsts.

#3 Nepietiekams miega daudzums

Daudzi pētījumi parāda to, ka mazs miega apjoms var radīt negatīvu efektu uz smadzeņu attīstīšanos un atmiņas procesiem. Svarīgie transmisijas un apstrādes procesi notiek īpaši dziļā miega laikā, taču pastāvīgs miega trūkums pilnīgi noteikti tam nepalīdz.

Kas veicina atmiņas attīstību, miega laikā

#1 Atgādinājums vakarā

Panākumi mācībās ir ievērojami labāki, ja tas, kas apgūstams, tiek apzināti vēlreiz atkārtots vakarā pirms gulēšanas.

#2 Fiziskas aktivitātes

Fiziskās aktivitātes (īpaši viduvējas izturības treniņš) labvēlīgi ietekmē smadzeņu funkcijas un struktūras. Aktivitāšu laikā tiek stimulēta augšanas hormonu ražošana, kas ir svarīga nervu šūnu un atmiņas procesu funkcionēšanai. Regulāras fiziskās aktivitātes labvēlīgi ietekmē arī miegu un tādējādi veicina optimālus apstākļus informācijas apstrādei naktīs.

#3 Vitamīnu un proteīnu pilna diēta

Kad veidojas jauni nervu savienojumi, lai turpmāk veidotu mūsu atmiņu, molekulārajā līmenī ir vajadzīga enerģija un veidošanas bloki. Aminoskābes (proteīns) veido nepieciešamos veidošanas blokus. Vitamīni un minerālvielas labvēlīgi ietekmē arī daudzas fizioloģiskās un anaboliskās darbības šajā procesā. Tāpēc diēta, kas pilna ar proteīniem un vitamīniem var būt labvēlīga jūsu miegam.

Secinājumi

  • Smadzeņu spēja mācīties, balstās uz tās spēju mainīt nervu šūnas un smadzeņu apgabalus atkarībā no to lietošanas un aktivācijas.
  • Īpaši dziļajā miegā atmiņas saturs tiek apstrādāts, filtrēts un nodots ilgtermiņa atmiņai. Šo procesu sauc par konsolidāciju.
  • Alkohola lietošana (īpaši vakarā), miegazāļu lietošana un miega trūkums traucē dziļam miegam un negatīvi ietekmē konsolidācijas un mācīšanās procesus.
  • Fiziskās aktivitātes un uzturs, kas bagāts ar vitamīniem un olbaltumvielām, veicina mācīšanos, kamēr guļat.

Miega produkti

Dalīties ar šo ziņu