"Laba" stāja - kādēļ tas ir tik svarīgi?

"Laba" stāja - kādēļ tas ir tik svarīgi?

Kas ir pareiza stāja? 

Pareiza, jeb ergonomiska stāja ir tad, kad Tavas ķermeņa struktūras - locītavas un muskuļi savstarpēji atrodas un darbojas balansā. Cilvēka muskuloskeletālā sistēma ir pielāgojusies Zemes gravitācijas spēkam, kas katru dienu vertikāli iedarbojas uz mūsu ķermeni. Un šis gravitācijas spēks iedarbojas uz mums arī sēžot darbā pie datora. 

 

Dabiski cilvēka mugurkauls veidots ar izliekumiem (kifoze/lordoze), lai labāk pārnestu vertikālā gravitācijas spēka ietekmi uz ķermeņa struktūrām. Jebkura poza, kas tiek ilgstoši noturēta ikdienā (ilgstoša stāvēšana/sēdēšana pastiprināti noslogo kādas konkrētas muskuļu grupas un struktūras. 

Kādi ir "labas stājas" ieguvumi? Samazinātas saspringuma sāpes plecu joslā, kakla daļā, muguras lejas daļā un citur, samazinātas galvassāpes. 

Sēdēšana un stāvēšana ar "sakumpušu" muguru uz priekšu pieliek papildus slodzi tādām mugurējām struktūrām, kā starpskriemeļu diski, saites un muskuļi. Savukārt, ilgstoši atrodoties pozīcijā "uz priekšu izvirzītu galvu", tiek pārsogota kakla daļa un starplāpstiņu muskuļi, pleci. Noturot ergonomiski pareizu pozīciju, iepriekš minētās struktūras tiek mazāk pakļautas pārslodzei. 

Enerģijas līmenis

Kad Tavas locītavas un muskuļi ir novietoti ergonomiski pareizi, tas ļauj  tiem strādāt veselīgā režīmā, nenogurstot. Tā rezultātā jutīsi vairāk enerģijas fiziski. Atbrīvota un ergonomiska pozīcija plecu joslā nodrošinās arī normālu asinsrites cirkulāciju uz galvas smadzenēm un "skaidru galvu" visā darba dienas garumā. 

Pašpārliecība 

Laba stāja ne tikai uztur Tavu enerģijas līmeni, bet arī uzlabo Tavu pašpārliecību. Kā saka slavenais psihologs Amy Cuddy savā "TED talk" vēstījumā: "Dažādiem žestiem un ķermeņa pozīcijai ir ietekme uz mūsu emocijām un sajūtām. Stāvot taisnu muguru un staltu stāju, tiek  provocēta pašpārliecības sajūta pār sevi, jo smadzenes atpazīst šādu pozīciju un asociē to ar pārliecinātību un drošību pār savu rīcību. Kontrastā, salīkusi mugura un uzrauti pleci tiek asociēti ar cilvēkiem, kas ir nelaimīgi vai ļoti intraverti. Šādā veidā smadzenes atpazīst ķermeņa pozīciju un asociē to ar attiecīgajām emocijām pašā cilvēkā." 

Stresa līmenis

Atrodoties "salīkušā pozīcijā" ķermenis smadzenēm sūta signālus atbrīvot stresa hormonu - kortizolu, hormonu, kas pastiprināti izdalās pie trauksmes un stresa.  Akmens laikmetā tas bija dzīvībai svarīgi, jo saliekšanās palīdzēja paslēpties no plēsējiem. Tomēr daudz kas ir mainījies kopš tiem laikiem un mūsu smadzenes vēl joprojām darbojas pēc iepriekš minētā principa. Kad saliecamies pretī datora vai telefona ekrānam, mūsu ķermenis vēl joprojām izdala stresa hormonus. 

Plaušu kapacitāte

Pareiza stāja nodrošina mūsu galvenajam ieelpas muskulim - diafragmai, vietu, kur sarauties un plaušām - vietu, kur izplesties ieelpas laikā un asinis uzņem vairāk skābekli. Ja atrodies "salīkušā" pozīcijā, diafragma ir saspiesta un plaušām nav kur izplesties, ieelpa ir sekla un vairāk notiek krūškurvja augšpusē. Ja ieelpa notiek vairāk krūškurvja augšpusē, tā ir seklāka un pieslēdzas vairāk elpošanas palīgmuskuļi plecu joslā, izraisot hronisku savilkumu apkakles zonā. 

Galvassāpes

Neergonomiska stāja izraisa muskuļu saspringumu plecu joslā, kas izraisa galvassāpes. Koriģējot pozu, iespējams samazināt pārslogoto muskuļu savilkumu un mazināt vai novērst tensijas galvassāpes.

Asinsrites cirkulācija un gremošana

Tava stāja/ikdienas pozīcija nosaka, cik brīvi cirkulēs arteriālās un venozās asinis ķermenī. Optimālai gremošanas sistēmas darbībai nepieciešama laba asinsrites cirkulācija. Ilgstoši sēžot ar salīkušu muguru, vēdera orgāni tiek saspiesti un asinis apgāde samazinās, radot gremošanas orgānu darbības traucējumus, piemēram aizcietējumus. Sēžot ilgstoši sakrustotām kājām tiek traucēta venozā asinsrites attece no kājām un laika gaitā var izraisīt varikozas vēnas, tūsku apakšstilbos pēc ilgstošas sēdēšanas un citas problēmas. 

Svarīgi bērniem 

Cilvēka ķermenī posturālu kontroli (spēju kontolēt savu stāju un kustības laikā/telpā) nodrošina dažādas sensorās sistēmas: redzes, sensorie receptori ādā, muskuļos, locītavās un centrālā nervu sistēma, kas apstrādā šo informāciju. Pirmos četrus dzīves gadus bērni aug ļoti strauji, viņu nervu sistēma attīsta posturālo kontroli. Tādēļ jau bērnībā svarīgi sekot līdzi bērna aktivitātēm. 

Rūpes par stāju - labāka pašsajūta un veselība ilgtermiņā!

Raksts tulkots no:https://www.swedishposture.com/2019/04/24/good-posture-why-is-it-important/

 

Dalīties ar šo ziņu