Ancient Brave kolagēni

Ancient Brave kolagēni
KOLAGĒNS KAFIJĀ? KĀPĒC NE?

KOLAGĒNS KAFIJĀ? KĀPĒC NE?

Par ikdienas uztura papildināšanu ar kolagēnu reti kad aizdomājamies agrā jaunībā. Esot brieduma gados, satiekot savas pirmās krunciņas, sastopoties ar locītavu problēmām pēc kādas sporta traumas vai sāpošām, stīvām locītavām, aizdomājamies par papildus palīgiem savam ķermenim.

Kolagēns ir proteīns un tam ir liela loma mūsu izskatā, ķermeņa funkcijās, veselības stāvokli - par ādas, matu, nagu, locītavu, skrimšļu, muskuļu veselību.

Kolagēnam mūsu ķermenī ir balsta, elastīguma funkcijas. Var teikt, ka ~85% ķermenī esošo skrimšļu sastāv no kolagēna. Kolagēna aktīvākā sintezēšanās aktivitāte organismā ir līdz ~ 25 gadu vecumam. Novecošanās procesos kolagēns dabīgi neatjaunojas un cilvēki ar gadiem sāk just stīvumu locītavās, sāpes kustību laikā. Pilnvērtīgiem kolagēna sintezēšanās porcesiem palīdzēs regulāri lietotas treknās zivis, augu valsts produkti, īpaši zaļo lapu dārzeņi, jūras aļģu produkti, ar C vitamīnu bagāti produkti.

C vitamīns ir spēcīgs antioksidants un būs kā saistviela kolagēna izstrādei organismā. Ikdienas uzturā ir jāiekļauj katru dienu kāds auglis, ogas, dārzeņi u.c. C vitamīnu saturoši avoti. Ogas saturēs arī ellagīnskābi, kas sargā kolagēna noārdīšanos saules starojuma ietekmē.

Papildinot olbaltumvielam bagātus produktus ar dārzeņos esošo antioksidantu likopēnu, kolagēna noārdīšanas procesi tiks kavēti. Likopēns lielā daudzumā būs tomātos. Lai likopēnu mēs uzņemtu pilnvērtīgi, tomātus vēlams ar Extra virgin olīveļļu apcept! Likopēns ir spēcīgs antioksidans, kas arī palīdzēs novērst kolagēna noārdīšanos saules staru ietekmē.

Papildus ikdienā mēs varam iekļaut uzturā pāris reizes nedēļā vistu olas, vēlams bioloģiski audzētas. Vistu olas dzeltenumā, olu čaumalu membrānās ir kolagēns. Olas satur sēru, kas ir nepieciešams kolagēna ražošanai! Sērs palīdz organismam sintezēt un novērst kolagēna noārdīšanos. Ēdīsim arī regulāri sīpolus, ķiplokus, puravus, krutziežu dzimtas dārzeņus!

Regulāri uzturā lietosim zupas ar gaļu, gaļas buljonus, saknes, dārzeņus, garšvielas. Ja ir nepieciešams uzņemt papildus kolagēnu – konsultējieties ar savu ārsniecības personu! Jāatceras, ka liela loma ir dzīvesviedam, ģenētikai. Vienreiz izdzerta kolagēna kūre neatrisinās novecošanās procesu! Svarīga ir regularitāte.

Mūsdienu tehnoloģijas piedāvā dažādas iespējas, kā ikdienas uzturu papildināt ar kolagēnu. Kā kafijas cienītāja priecājos par iespēju baudīt labu un gardu kafiju, kas papildināta ar kolagēnu. Tas man palīdz neaizmirst dienas ritmā papildus iedzert kolagēnu. Ja lietoju kolagēnu atsevišķi, tad mēdzu to sajaukt ar ūdeni un izdzert. Reizēm pievienoju kolagēnu zaļajam kokteilim vai kefīram.

Tā kā man pēc sporta traumas ir operētas ceļu locītavas, nereti izjūtu diskomfortu tieši ceļos. Man palīdz doma, ka lietojot kolagēnu, kurā ir aminoskābes glicīns un prolīns, es palīdzu savām locītavām justies labāk. Tas ir ļoti nozīmigi aktīvam cilvēkam, palīdz nejust diskomfortu ikdienas slodzē un esot sporta zālē. Lietojot regulāri kolagēnu, novēroju, ka matu, ādas veselība ir jūtami uzlabojusies.

Rakstu sagatavoja: uztura speciāliste Liene Sondore

Ancient brave kolagēnus meklē te: https://megango.lv/catalogsearch/result/?q=ancient+brave

Dalīties ar šo ziņu